Intervisie is intercollegiale uitwisseling van werkervaringen, door middel van reflectie, in een vaste groep. De groep bespreekt op systematische wijze een inbreng van een groepslid, wisselt ervaringen uit en helpt de inbrenger een antwoord te zoeken op diens vraag. Naast de collegiale steun verhogen structuur en diepgang over het algemeen de opbrengst. Tijdelijke begeleiding kan helpen bij het opstarten en 'installeren' van een intervisiegroep. Later in het bestaan van de groep kan begeleiding bijdragen om op te frissen, meer diepgang te bereiken of weer nieuwe inspiratie op te doen. Sommige groepen kiezen er voor zich permanent te laten begeleiden.
Het doel van intervisie is zo optimaal mogelijk en prettig professioneel te functioneren. Het ondersteunt het 'levenslang leren' van professionals.
Intervisie is voor alle professionals in de gezondheidszorg geschikt. In 1 groep zitten meestal 5-8 professionals met hetzelfde beroep. Soms wordt bewust gekozen voor een gemengde groep. In een gemengde groep betreft het dan vaak een gemeenschappelijk werkveld zoals bijvoorbeeld de palliatieve zorg.
Een intervisie bijeenkomst duurt 2 tot 2,5 uur. De meeste intervisiegroepen komen 1x per 1-2 maanden bij elkaar. Sommige groepen verdiepen de intervisie met af en toe een (hei)dag of weekend samen.
Begeleiding van een 'coach-voor-medici' (zoals ik) kan accreditatie mede mogelijk maken.
Artikel over intervisie in het tijdschrift 'de dokter'
Meer lezen over intervisie op de website van Coaches voor Medici